Onze missie: een lokale, circulaire textielindustrie

Loop.a life is een circulair en duurzaam kleding & lifestyle merk van Nederlandse bodem. We maken goed ontworpen, kwalitatieve en tijdloze items die zowel comfortabel, stoer als stijlvol zijn. Het merk is onderdeel van het moederbedrijf Brightloops, dat zich richt op het zo lokaal mogelijk ontwikkelen en produceren van circulaire garens en textiele eindproducten (kleding, accessoires en interieur-textiel).

Het is onze missie om de kleding- en textielindustrie circulair en écht duurzaam te veranderen om bij te dragen aan een schone en groene planeet. Wij geloven in het verwerken van meer lokale reststromen, dichterbij produceren en de potentie van onze lokale maakindustrie. Via Loop.a life staan we in direct contact met de consument. Zo bereiken we meer mensen, verwerken we meer lokale reststromen en creëren we meer impact.

Over de oprichter, Ellen Mensink

Ellen Mensink is de drijvende kracht en oprichter van Loop.a life. Aanleiding tot het oprichten van Brightloops en Loop.a life was de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Het trof haar dat deze bijzondere keten met zoveel kennis, creativiteit en ambacht is verworden tot een wegwerpindustrie met alle gevolgen van dien wat betreft de vervuiling van onze planeet en de arbeidsomstandigheden. Inspirerend was voor haar dat het grote probleem in de kledingindustrie ook tegelijkertijd de oplossing is; recyclen van kleding is een van de meest duurzame manieren om textiel te produceren.

Ellen is econoom en heeft een carrière als marketeer, programma manager en strategie adviseur op het gebied van duurzame innovatie, business development en later duurzame gebiedsontwikkeling achter de rug. In 2015 draaide zij een innovatie lab gericht op textiel recycling. Afval heeft haar altijd gefascineerd en duurzaamheid en community building zijn een rode draad in werk. Tijdens haar afstudeerproject in China, ruim 20 jaar geleden, verwonderde zij zich al over de bergen afval langs de wegen in een land met op dat moment éen van de hoogste groeicijfers ter wereld. Dat is altijd bij haal blijven hangen.

Inspired by Nature

De natuur is altijd al een grote inspiratiebron geweest voor mij’ (Ellen). Het oneindige circulaire proces, de kleuren en de structuren die de natuur rijk is, zijn een continue bron van kennis en creativiteit. De natuur kent geen afval. Waarom zouden wij onze aarde uitputten en vervuilen terwijl het ook schoner en beter kan? Wij gebruiken ingezamelde oude kledingstukken, die niet meer draagbaar zijn, om er weer nieuwe kleding van te maken. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Pas 1% van de wereldwijde kledingproductie wordt gemaakt van gedragen kleding.
Wij willen werken volgens een ‘closed loop’ systeem, een gesloten systeem en circulair, en dichter bij huis. Wij weten welk materiaal wij gebruiken en we willen ervoor zorgen dat het eindproduct ook weer terugkomt in de keten. De productie van onze garens en de kleding vindt plaats in fabrieken in Nederland en Zuid-Europa. Zo weten we precies wie er aan onze producten werkt, hoe dat gebeurt en welke grondstoffen er gebruikt worden.

Samenwerken?

Daarnaast werken wij met Brightloops ook aan de ontwikkeling van een circulaire textielindustrie in Nederland. Zo kunnen we bijdragen aan groei en werkgelegenheid in Nederland en houden we de impact op het milieu zo laag mogelijk. We gebruiken alleen afgedankte kleding van Nederlandse inzamelaars.
Nederland inspireert ons ook: de cultuur, de natuur én onze Nederlandse Designers. Wij werken graag samen met Nederlandse bedrijven, gemeentes en met lokale designers om samen middels bijzondere projecten zoveel mogelijk positieve impact te creëren.
Samenwerken kan als brand-collab, maar ook onder white label. Wij kunnen faciliteren bij het ontwikkelen van producten van eigen reststromen, of van onze gerecyclede garens.


Foto: Fryske trui en vest in samenwerking met het Erfskip

Join the Loop!

Samenwerken met Loop.a life?

Circulair ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel merken willen wel circulaire producten verkopen, maar weten (nog) niet goed hoe zij dit aan moeten pakken. Wij maken voor en samen met onze klanten volledig duurzame, ‘truly circular’ producten die zij onder hun eigen merknaam verkopen. Meer weten of een afspraak maken?