1. Inzamelen

Jouw afgedankte kleding als grondstof (vermindert de textiel afvalberg).

Veel gerecyclede kleding is gemaakt van industrieel afval (nieuwe grondstof). Bij ons begint het productieproces, wanneer jij jouw afgedankte kleding in de kledingbak op straat gooit. Wij kopen dit zogenaamdepost-consumermateriaal op bij lokale textielsorteerders. Reststromen die niet als tweedehands kleding verkocht kunnen worden, belanden op deze manier niet in de verbrandingsoven - hetgeen tot CO2-uitstoot leidt – maar worden door onsgeupcycledtot nieuwe garens en eindproducten. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Slechts 1% van de wereldwijde kledingproductie gebruikt afgedankte kleding als grondstof.

2. Sorteren 

Gebeurt op kleur, materiaal en compositie.

Jarenlang sorteerden we de opgekochte reststromen met de hand: wol bij wol, katoen bij katoen en kleur bij kleur. Arbeidsintensief en dus kostbaar. Met behulp van de smart Fibersort machine van onze partner Textile2Textiles is het sorteren van textiel op materiaal en kleur tegenwoordig een fluitje van een cent.

3. Opschonen 

We knippen de stof en verwijderen fournituren.

Met hulp van vrijwilligers wordt het gesorteerde textiel ontdaan van knopen, ritsen en andere fournituren. Met name niet verwijderde labels – vaak gemaakt van ander materiaal en fijn geweven – zie je als spikkeltjes terug in de garens.

Word jij onze knipheld? Hulp kunnen we altijd gebruiken. Meld je hier aan!

4. Ververzelen 

We brengen textiel terug tot oorspronkelijke vezel.

De opgeschoonde kledingstukken worden door onze productiepartners in Zuid-Europa door middel van mechanische recycling teruggebracht tot de originele grondstof. Dus zonder gebruik van water en chemicaliën. Het lijkt een simpel proces om textiel terug te brengen tot kleine bolletjes wol, jeans en katoen, maar er is veel kennis nodig van textielstructuren, composities en techniek om hoogwaardige spinbare vezels te maken.

5. Blenden 

Door vezels te mengen ontwikkelen we nieuwe kleuren (zonder verf en water).

Het mengen van vezels noemen we blenden. Met deze techniek maken we nieuwe kleuren zonder verf, water en chemicaliën. Om de garens sterker, glanzender of zachter te maken, mengen we bij met industrieel afval of natuurlijke vezels: gerecyclede PET flessen, houtpulp van eucalyptusbomen (lyocel) of ongeverfde gerecyclede alpacawol.

6. Spinnen 

Van de gekleurde vezels spinnen we nieuwe circulaire garens.

In Frankrijk en Italië worden de vezels tot garens gesponnen, getest op kwaliteit en toepassing. Loop.a life is een innovatie lab: nieuwe garens verwerken we altijd eerst in onze eigen collectie. Wij bepalen zelf de dikte van het garen en op welke manier wordt getwist. Dit heeft invloed op de volgende stap. Breien is duurzamer dan weven en er is meer mogelijk op gebied van 3D, dus bestaat onze collectie voornamelijk uit knitwear.

7. Ontwerpen 

Bijzondere basics en tijdloos design.

Wij maken bijzondere basics en comfortabele design classics altijd voorzien van bijzondere steken en details. We werken regelmatig samen met Nederlandse designers die samen met ons de ontwerpen maken voor onze producten. Zo hebben we eerder samen gewerkt met Francisco van Benthum en Conny Groenewegen. Wij vinden het belangrijk dat onze ontwerpen tijdloos zijn en meer dan één seizoen meegaan. Bovendien geloven wij niet in seizoen collecties, maar maken wij van elk kledingstuk een designstudie en behouden we de items langere tijd in onze reguliere collecties.

8. Breien

Fully fashion breiers breien in vorm (dat scheelt industrieel afval).

Loop. a life maakt slow fashion, design classics die lang meegaan. Onze collectie wordt in Nederland ontworpen. Omdat wij geloven in het stimuleren van de lokale werkgelegenheid, het minimaliseren van transportkilometers, goede arbeidsomstandigheden en gegarandeerde kwaliteit, werken we met fully fashionbeiers in Nederland en Portugal. Deze techniek vermindert industrieel afval, want voor-, achterpand en mouwen worden in vorm gebreid en de delen aan elkaar gestikt.

Join the loop!

Samenwerken met Loop.a life? Circulair ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel merken willen wel circulaire producten verkopen, maar weten (nog) niet goed hoe zij dit aan moeten pakken. Wij maken voor en samen met onze klanten volledig duurzame, ‘truly circular’ producten die zij onder hun eigen merknaam verkopen. Meer weten of een afspraak maken? Mail info@brightloops.com