Bright.fiber Textiles

Bright.fiber Textiles is opgezet door Ellen Mensink (Brightloops B.V.) en Reinier Mommaal (Circotex B.V.) in 2020. Bright.fiber Textiles heeft onlangs een subsidie van meer dan € 1 miljoen ontvangen van het Ministerie van I&W – afdeling Circulair Economie - voor de aanschaf van een vervezelingslijn met een capaciteit van 2,5-3 mln. kg. Deze gaat in 2023 in bedrijf. Doel van deze grondstoffen fabriek is om de meest truly circular, duurzame & full-color vezel- en garencollectie ter wereld te produceren. Gemaakt van de grootste lokale post consumer kernstromen. Onderdeel van dit proces is dat lokaal post consumer materiaal wordt vervezeld op kleur, gemengd met kleurrijke industriële reststromen en duurzame materialen. Indien nodig wordt bijgeverfd op een duurzame manier. Eindproduct van deze fabriek zijn hoogwaardige vezels en garens in verschillende composities. Van gerecycled garen tot eco-design kleding, hergebruik van materialen en hightech recycling. Bright.fiber Textiles BV is in september 2020 gelanceerd. Wij maken hoogwaardige grondstoffen, garens en doek van lokaal post consumer textiel.

Garen Innovatie Project - MIT

Bright.fiber is initiatiefnemer van het in 2020 gestarte MIT-garen Innovatie Knitwear Lab. Van PCT ontwikkelen wij nieuwe garens voor knitwear collecties van de 5 kernstromen uit de regio. Hierbij wordt intensief samengewerkt met Wieland textiles, de Fibersort machine, Textiles2Textiles, ByBorre en Knit-it en 3 Europese spinners.

Cicular Fashion Innovation Lab

Bright.fiber is tevens mede-initiatiefnemer van de Greendeal Circulair Textiel in de MRA en trekker van het Circular Fashion Innovation Lab. Onder de naam 'Circular Fashion Innovation Lab; bridging the local post consumer gap’ ontwikkelen wij circulaire garens van de 5 grote kernstromen post consumer materiaal uit de regio. In samenwerking met verschillende merken, spinners en breiers  Onze directe lokale partners zijn: Wieland Textiles, ByBorre, Knit-it, Bright.loops, Loop.a life, Exota, Greendeal & Amsterdam Economic Board.

Missie Bright.fiber Textiles

De missie van Bright.fiber Textiles is om de transitie van de fashion industrie te stimuleren en lokale productie van textiel weer mogelijk te maken. Dit doen wij door:

- het hoogwaardig mechanisch vervezelen van lokale reststromen;

- het produceren en blenden van post consumer vezels in verschillende kleuren en composities.

End2end Oplossingen

Op basis van onze jarenlange ervaring in de circulair textiel keten, geven wij advies over takeback van eigen reststromen, design for recycling en het ontwikkelen van circulaire collecties. In opdracht van fashion en textiel merken en in samenwerking met textiel producenten, ontwikkelen wij circulaire end2end oplossingen, van grondstof tot eindproduct.

Samenwerkingen

Bright.fiber werkt intensief samen in het lokale consortium met Wieland Textiles en Textiles2Textiles onder de naam ‘International Centre for Circular Textiles’ (ICCT). Deze drie partijen richten zich op het automatisch sorteren op compositie en kleur, opschonen en hoogwaardig vervezelen van lokaal pct.

 Interesse?

Bent u geïnteresseerd in een van de volgende producten of diensten, mail ons.

  • Afnemen van grondstoffen van lokaal post consumer materiaal;
  • Ontwikkelen van nieuwe circulaire garens;
  • Ontwikkelen van circulaire fashion en textiel producten of collecties;
  • Advies over takeback, design for recycling en circulaire collecties van lokaal pct.