Onze gerecyclede garens

Misschien is jouw oude trui verwerkt in een Loop.a life product. Bijzonder hè?

Onze ambitie is dat alle textielproducten in Nederland minimaal 20-25% recycled textiel van lokale reststromen bevat. Om te laten zien dat je daarvan mooie producten kunt maken, hebben we Loop.a life opgezet. Wij waren de eerste in Nederland met een 100% gerecycled garen, dat voor 70% uit lokale afgedankte kleding bestaat. Ons streven is om de Nederlandse reststromen te verwerken. Daarom innoveren wij doorlopend, om van de vele kledingtypes en materiaal-samenstellingen weer nieuwe materialen en eindproducten te maken.

Wij sorteren dit materiaal op grondstof, dat wil zeggen: katoen of wol.  Om een sterk garen te maken of de juiste kleur te krijgen, mengen we bij met industrieel afval of nieuwe duurzame vezels.  We selecteren op kleur en daardoor hoeven we geen verfstoffen te gebruiken. We hergebruiken dus zowel het materiaal als de kleuren. Het spinnen tot nieuw garen doen we in Europa, in Frankrijk en Italië.

Gerecyclede wol met polyamide (en katoen)

Wool2

Een groot deel van onze collectie is gemaakt van afgedankte wollen truien. Deze worden vervezeld en daarna gemengd met onder andere gerecyclede polyamide en/of gerecycled katoen. Het garen krijgt daardoor de juiste eigenschappen. Een tweede keer mechanisch recyclen is mogelijk. Oneindig mechanisch recyclen kan niet, want dan is het materiaal niet sterk genoeg meer. Wel kan kleding van bepaalde samenstelling weer chemisch gerecycled worden. Dat is minder duurzaam, maar wel duurzamer dan het produceren van nieuwe vezels. 

Gerecyclede denim met PET flessen

Re-denim 

Ons re-denim garen is gemaakt van afgedragen spijkerbroeken. We sorteren de broeken op kleur en knippen de pijpen eraf. Deze katoenen lappen worden mechanisch vervezeld en om nieuw garen te maken, mengen we bij met gerecyclede PET flessen. Dat maakt het garen rekbaar en daardoor gaat de kleding minder snel pillen.

Gerecycled katoen met vezels van de Eucalyptusboom

Cotton2cotton 

Ons nieuwe katoengaren is gemaakt van afgedankte katoenen truien die door de Fibersort machine automatisch worden gesorteerd op kleur en materiaal. Om er een mooi dun en aantrekkelijk garen van te maken, mengen we bij met lyocell, een duurzame vezel gemaakt van houtpulp van de Eucalyptusboom. Deze vezel geeft het kledingstuk een licht glanzende look & feel waardoor het luxer oogt. De eucalyptusboom heeft veel minder water nodig dan de katoenplant en het productieproces is een ‘closed loop systeem’. Dit betekent dat meer dan 99% hergebruikt wordt voor productie. Doordat onze nieuwe blend 100% natuurlijk is, is het afbreekbaar. De afgedankte kleding die gebruikt wordt, is al geverfd, de eucalyptusvezels verven we niet bij. Hierdoor ontstaat een fijner, kleurrijk en super duurzaam garen en een bijzonder eindproduct.

Gerecyclede wol met extra zachte touch

Softwool

Dit is onze nieuwste innovatie, een luxer garen dat fijn en zacht is door de bijzondere samenstelling. Dit garen is gemaakt van afgedankte wollen truien die wij recyclen en die we bijgemengd hebben met allerlei gerecyclede luxe wolsoorten en restromen van wol uit de  textielindustrie. Eind 2020 komen we met dit garen op de markt. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Gerecyclede wol met vlas, PET en polyamide

Fryske garens

Dit garen is speciaal gemaakt voor de Fryske trui en vest. Met de Fryske trui willen we de consument bewust maken van de waarde van restmaterialen en de lokale maakindustrie in Friesland stimuleren op het gebied van circulair textiel en lokaal vlas. Vlas werd vroeger in de Noordelijke provincies geteeld en gebruikt in de textielindustrie. Een prachtig wisselteelt gewas met bloemen dat de biodiversiteit stimuleert. In 2018 hebben we in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa van dit garen een bijzondere trui ontworpen, geïnspireerd op zowel de Fryske klederdracht als de vlasschoven op het land.