#whomademyclothes

Image source: Vancouver Sun

Het is Fashion Revolution Week, en dat betekent dat we collectief de vraag stellen: #whomademyclothes? De campagne van Fashion Revolution Week is al een tijdje aan de gang, op Instagram zijn onder de hashtag al tientallen foto’s te vinden van mensen die poseren met een bord waarop ze aandacht vragen voor de herkomst van hun kleren of juist laten zien dat zij diegene zijn die de kleren maken, en dat is nodig.

De kledingindustrie is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld (bron: Global Fashion Agenda), onze afvalberg groeit gestaag en we moeten niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege de veiligheid in fabrieken, de lage lonen en kinderarbeid, weten waar onze kleding vandaan komt.

Maar hoe dan?

De consument kan echt het verschil maken. Als wij niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, is het voor grote modeketens ook niet meer nodig zo goedkoop mogelijk te produceren. Prijzen worden naar een absoluut dieptepunt geconcurreerd omdat dát tegenwoordig de wedstrijd is. Hoe goedkoper je kunt produceren hoe meer klanten, en dat gaat ten koste van de kwaliteit van je kleren, de condities waarin die kleren geproduceerd zijn en het milieu. De enige groep die daar echt verandering in kan brengen is de consument. 

Daarom schuiven wij deze week aan in Pakhuis de Zwijger. Founder Ellen Mensink neemt zitting in een panel op woensdagavond, tijdens een gesprek over de documentaire RIVERBLUE, die die dag in premiere gaat in Nederland. De documentaire volgt rivierbeschermer Mark Angelo op zijn reis naar rivieren die verwoest zijn door de mode industrie, en het effect dat dat heeft op de wereld.

Dinsdagavond staan we op de marketplace van Pakhuis de Zwijger, so come say hi! En vergeet niet deze week, als je op je socials post over kleding, de industrie of gewoon een leuke outfit of the day, te taggen met #whomademyclothes. Samen maken we het verschil.

kerst bij loop.a life

11-12-2018

Kerst bij Loop.a life

Nog op zoek naar een duurzaam en warm Kerstcadeau? Of wil je graag jezelf verwennen? Wegens overweldigend succes van de Fryske trui crowdfunding campagne produceren we een 2e oplage met de Fryske trui en het vest. Deze worden begin februari (voor de Warme truiendag op 15 februari) verstuurd. Net wanneer het lekker koud begint te worden. Gratis Kerstpakket…

Lees meer
Samenwerking textielketen Metropool Regio Amsterdam

26-11-2018

Persbericht: “Van afgedankt textiel naar nieuwe garens!”

Zaanstad, 23 november 2018 Belangrijke stap in sluiten textielketen Metropool Regio Amsterdam gezet door Brightloops | Loop.a life, Leger des Heils ReShare, Wieland Textiles en Gemeente Zaanstad In Zaanstad is een belangrijke stap gezet naar het realiseren van een circulaire textielindustrie. Op Black Friday (vrijdag 23 november) ondertekenden Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a life, Leger…

Lees meer
Green Friday

22-11-2018

Green Friday bij Loop.a life: geen korting! Investeer mee in duurzame mode & textiel

Jaarlijks gooien we in Nederland alleen al 235 miljoen kilogram kleding weg, slechts 32% wordt hergebruikt en gerecycled. Het echte probleem is dat de afvalberg toeneemt, omdat tot 2030 de productie van kleding met 63% zal stijgen. Tegelijkertijd neemt het aantal keren dat men een product draagt af; nu is het gemiddeld 5 keer(!). Kleding…

Lees meer