
Onze duurzame en
circulaire productieketen
Inzamelen & sorteren voor hergebruik 

Het moment dat jij afscheid neemt van jouw oude trui, begint bij ons het productieproces. Veel gerecyclede kleding is gemaakt van industrie-afval. We verwerken echter lokaal ‘post-consumer’ textiel. Dit is afgedankte kleding die de consument weggooit in de kledingbakken die op straat staan. Dit textielafval kopen wij op bij lokale textielsorteerders. Van deze reststromen kunnen wij mooie en super duurzame producten maken. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Hoogwaardig recyclen, bijvoorbeeld door van kleding weer nieuwe kleding te maken, gebeurt nauwelijks. Pas 1% van de wereldwijde kledingproductie wordt gemaakt van gedragen kleding.


Niet-herdraagbare kleding sorteren op kleur & materiaal 
We selecteren het textielafval op soort met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of vrijwilligers, dus alle wol bij wol en katoen bij katoen. Daarna selecteren we op kleur. Zo hoeven we later in het proces niet te verven en ontstaan onze eigen unieke kleuren. Daarnaast heeft onze Nederlandse kledinginzamelaar de afgelopen 10 jaar een ingenieuze machine ontwikkeld, de smart Fibersort machine – waardoor wij nu niet meer met de hand hoeven te sorteren. Wij zijn het eerste bedrijf dat oude katoenen kleding door deze machine op kleur heeft laten sorteren.
Opschonen van de kleding 
Al het textiel afval moet vervolgens met de hand worden ontzien van knopen, ritsen en labels. Omdat al het gesorteerde textiel mechanisch gerecycled wordt en niet opnieuw geverfd wordt, moeten echt alle bandjes en fournituren verwijderd worden. Dit is arbeidsintensief werk waarbij we gelukkig vaak geholpen worden door vrijwilligers. Wil je ook een keer een kijkje nemen achter de schermen bij dit proces en draag je graag bij aan de ontwikkeling van een circulaire textielindustrie in Nederland? Jouw hulp is van harte welkom. Meld je aan zodat we jou kunnen laten weten wanneer we hulp nodig hebben. Klik hier.


Vervezelen 
Vervolgens gaat het opgeschoonde textiel in pakketten naar onze productiepartners in Zuid-Europa. Machines gaan het afval vervezelen. Dit betekent dat de trui wordt teruggebracht tot de grondstof waarvan de trui ooit is gemaakt. Dit doen we door middel van mechanische recycling, dus zonder chemicaliën of water. Nadat wij een vezel hebben van een gekleurde stapel oud textiel kunnen we deze ook bijmengen met andere vezels.
Blenden 
De vezels worden gemengd met industrie afval (bijvoorbeeld gerecyclede PET flessen) of met gerecycled ‘post production’ materiaal. Dus gerecyclede vezels afkomstig uit de kleding productie. Ook mengen we bij met ander duurzaam materiaal, zoals bijvoorbeeld Tencel lyocell. Het mengen van vezels wordt ook wel blenden genoemd. Hierdoor kunnen we ook nieuwe kleuren maken zonder te verven. Daarnaast moeten we ook bijmengen met andere vezels om weer een sterk nieuw garen te kunnen maken. Zo maken polyester en polyamide een garen sterker zodat het langer mee gaat. Tencel maakt garen zachter en geeft het ook wat glans.


Spinnen 
Daarna is het tijd om de vezels te spinnen tot garens. Onze Franse en Italiaanse spinners hebben jarenlang ervaring met recycling. Samen met hen hebben wij exclusief nieuwe circulaire garens uit post-consumer afval ontwikkeld. Wij zijn trots op deze samenwerking en werken als koploper van post consumer textiel recycling continu aan nieuwe ontwikkelingen. Alle garens worden vervolgens getest op kwaliteit. Wij kunnen tijdens het spinnen zelf al bepalen hoe dik het garen wordt en op welke manier het getwist wordt. Dit heeft allemaal invloed op de volgende stap: het breien of weven van het eindproduct. En zo weten wij ook altijd exact welke materialen in onze kleding en accessoires verwerkt wordt.
Ontwerpen 
Wij maken bijzondere basics en comfortabele design classics altijd voorzien van bijzondere steken en details. We werken regelmatig samen met Nederlandse designers die samen met ons de ontwerpen maken voor onze producten. Zo hebben we eerder samen gewerkt met Francisco van Benthum en Conny Groenewegen. Wij vinden het belangrijk dat onze ontwerpen tijdloos zijn en meer dan één seizoen meegaan. Bovendien geloven wij niet in seizoen collecties maar maken wij van elk kledingstuk een designstudie en behouden we de items langere tijd in onze reguliere collecties.

