fryske trui verlengd
Restmaterialen & lokale maakindustrie

Met de Fryske trui willen we de consument bewust maken van de waarde van restmaterialen en de lokale maakindustrie in Friesland stimuleren op het gebied van circulaire textiel en vlas. Om het garen te ontwikkelen zijn we een samenwerking aangegaan met Omrin, Rabobank Fryslan, Gemeente Leeuwarden en Leger des Heils Reshare. Om de totale productie te kunnen realiseren zijn we deze crowdfunding gestart.

Erg mooi en super duurzaam

Voor de productie van de collectie worden afgedankte truien gesorteerd op kleur en compositie door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Na het sorteren worden de truien teruggebracht tot de vezel en gemengd met vlasvezels. Hiervan worden nieuwe garens, truien en vesten geproduceerd.

Door ons zorgvuldige productieproces – waarbij wij zowel materialen als kleuren hergebruiken – besparen wij maar liefst 500 liter water per trui en gebruiken wij geen chemicaliën. Wij mengen bij met vlas omdat wij het bloeiende gewas terug willen in het Fryske landschap en vlas als wisselteelt de biodiversiteit stimuleert.

Frysk ontwerp & collectors item!

De collectie is ontwikkeld in samenwerking met de Fryske ontwerpster Berber Soepboer. Het tijdloze ontwerp is geïnspireerd op het oude Fryske landschap en de traditionele klederdracht.

De gouden kruislingse vlasschoven op het land en de wijze waarop vanuit historie de Fryske omslagdoeken gedragen werden komen terug in het bijzondere lijnenspel van het damesvest. Dit elegante lijnenspel is zowel aan de voor- als de achterkant van het vest te zien. De herentrui is een subtiele uitwerking van dit patroon en komt omgekeerd op de mouw weer terug. Het vlas is zichtbaar in het garen verwerkt en geeft de trui en het vest een hele bijzondere look & feel.

fryske vest
Frysk Circulair Design

De Fryske trui en het vest zijn 90% recycled, met 10% lokaal vlas. Het vlas geeft de trui een bijzondere uitstraling. Het gerecyclede materiaal bestaat uit 50% wol en 30% polyamide en tevens 10% blauwe gerecyclede PET-flessen. De combinatie wol polyamide komt veel voor bij de ‘wollen’ truien die ingeleverd worden. Gerecyclede PET is bijgemengd voor de kleur en de sterkte van het garen.

Partners

De Fryske trui is een initiatief van It Erfskip samen met Loop.a life. De partners zijn: Omrin, Rabobanken in Fryslân, Leger des Heils ReShare, Thialf, Leeuwarder Courant, de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân.