FAQ: 8 vragen over Truly Circular op een rij

Wij zijn Truly Circular. Om uit te leggen wat wij daaronder verstaan, hieronder een lijstje FAQ.

1. Bestond de term ook al voor loop.a life bestond?

Nee, wij hebben de term zelf geïntroduceerd. Het staat voor ons voor het ontwikkelen van 100% gerecyclede essentials in een gesloten keten, zo lokaal mogelijk geproduceerd.

2. Wat houdt het in?

Truly circular staat voor onze manier van werken. Zo werken we alleen met duurzame en natuurlijke materialen. Ook staan wij voor een gesloten keten, voor het recyclen van wat er al is en het niet onnodig gebruiken van grondstoffen als het ook op een andere manier kan. Dat zie je terug in ons productieproces. We sorteren afgedankte wollen items op 25 kleuren, wat betekent dat we niet opnieuw hoeven te verven. En dat bespaart weer een heleboel water en chemicaliën.

3. Wat gebeurt er na het sorteren?

Dan gaan we de op kleur gesorteerde kleding mechanisch terugbrengen naar vezels. Dat noemen we vervezelen. De vezels worden uit elkaar getrokken, waarna er nieuwe garens van gesponnen worden. Mechanisch vervezelen is een duurzamere manier van vervezelen vergeleken met chemisch vervezelen; een techniek die naast chemicaliën ook veel water en energie vraagt.

4. Produceren jullie in Nederland?

Vrijwel alle stappen in ons proces vinden lokaal, in Nederland of binnen Europa plaats. We produceren niet buiten Europa, waardoor ook de arbeidsomstandigheden en lonen netjes geregeld zijn.

5. Tijdens de productie gaat er toch ook veel materiaal verloren?

Het zero-waste-principe wordt doorgevoerd in onze hele keten – dus ook bij onze breiers. We gebruiken een zogenaamde ‘fully fashioned’ breitechniek, waardoor we amper afval overhouden.

6. Kun je loop.a life items ook weer recyclen?

Zeker! En dat raden we ook iedereen aan om te doen. Stuur je trui – met een gat, losse draden, of gewoon omdat je ‘m niet meer draagt – weer terug naar ons. Dan brengen wij ‘m weer terug in de keten.

7. Gebruiken jullie ook nieuwe materialen?

Als aanvulling op het afval dat we als voornaamste grondstof gebruiken, gebruiken we soms ook nieuwe materialen. Over dat project gaan we binnenkort meer vertellen. Het is een ‘sheep-to-shop-principe’, wat betekent dat we wol gebruiken van schapen waarvan wij weten hoe ze gehouden worden en ze praktisch gezien kennen bij naam.

8. Waarom kan ik de trui die jullie vorig jaar in de collectie hadden nu nog steeds kopen?

Omdat we tijdloze items maken, en voor het slow-fashion principe staan. We willen niets maken dat na één seizoen niet meer gedragen wordt. We willen niet alleen duurzaam produceren, maar ook duurzame items maken waar op een duurzame manier van gehouden wordt.

Heb jij nog een vraag die er niet tussenstaat? Neem dan contact met ons op.

kerst bij loop.a life

11-12-2018

Kerst bij Loop.a life

Nog op zoek naar een duurzaam en warm Kerstcadeau? Of wil je graag jezelf verwennen? Wegens overweldigend succes van de Fryske trui crowdfunding campagne produceren we een 2e oplage met de Fryske trui en het vest. Deze worden begin februari (voor de Warme truiendag op 15 februari) verstuurd. Net wanneer het lekker koud begint te worden. Gratis Kerstpakket…

Lees meer
Samenwerking textielketen Metropool Regio Amsterdam

26-11-2018

Persbericht: “Van afgedankt textiel naar nieuwe garens!”

Zaanstad, 23 november 2018 Belangrijke stap in sluiten textielketen Metropool Regio Amsterdam gezet door Brightloops | Loop.a life, Leger des Heils ReShare, Wieland Textiles en Gemeente Zaanstad In Zaanstad is een belangrijke stap gezet naar het realiseren van een circulaire textielindustrie. Op Black Friday (vrijdag 23 november) ondertekenden Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a life, Leger…

Lees meer
Green Friday

22-11-2018

Green Friday bij Loop.a life: geen korting! Investeer mee in duurzame mode & textiel

Jaarlijks gooien we in Nederland alleen al 235 miljoen kilogram kleding weg, slechts 32% wordt hergebruikt en gerecycled. Het echte probleem is dat de afvalberg toeneemt, omdat tot 2030 de productie van kleding met 63% zal stijgen. Tegelijkertijd neemt het aantal keren dat men een product draagt af; nu is het gemiddeld 5 keer(!). Kleding…

Lees meer