FAQ: 8 vragen over Truly Circular op een rij

Wij zijn Truly Circular. Om uit te leggen wat wij daaronder verstaan, hieronder een lijstje FAQ.

1. Bestond de term ook al voor loop.a life bestond?

Nee, wij hebben de term zelf geïntroduceerd. Het staat voor ons voor het ontwikkelen van 100% gerecyclede essentials in een gesloten keten, zo lokaal mogelijk geproduceerd.

2. Wat houdt het in?

Truly circular staat voor onze manier van werken. Zo werken we alleen met duurzame en natuurlijke materialen. Ook staan wij voor een gesloten keten, voor het recyclen van wat er al is en het niet onnodig gebruiken van grondstoffen als het ook op een andere manier kan. Dat zie je terug in ons productieproces. We sorteren afgedankte wollen items op 25 kleuren, wat betekent dat we niet opnieuw hoeven te verven. En dat bespaart weer een heleboel water en chemicaliën.

3. Wat gebeurt er na het sorteren?

Dan gaan we de op kleur gesorteerde kleding mechanisch terugbrengen naar vezels. Dat noemen we vervezelen. De vezels worden uit elkaar getrokken, waarna er nieuwe garens van gesponnen worden. Mechanisch vervezelen is een duurzamere manier van vervezelen vergeleken met chemisch vervezelen; een techniek die naast chemicaliën ook veel water en energie vraagt.

4. Produceren jullie in Nederland?

Vrijwel alle stappen in ons proces vinden lokaal, in Nederland of binnen Europa plaats. We produceren niet buiten Europa, waardoor ook de arbeidsomstandigheden en lonen netjes geregeld zijn.

5. Tijdens de productie gaat er toch ook veel materiaal verloren?

Het zero-waste-principe wordt doorgevoerd in onze hele keten – dus ook bij onze breiers. We gebruiken een zogenaamde ‘fully fashioned’ breitechniek, waardoor we amper afval overhouden.

6. Kun je loop.a life items ook weer recyclen?

Zeker! En dat raden we ook iedereen aan om te doen. Stuur je trui – met een gat, losse draden, of gewoon omdat je ‘m niet meer draagt – weer terug naar ons. Dan brengen wij ‘m weer terug in de keten.

7. Gebruiken jullie ook nieuwe materialen?

Als aanvulling op het afval dat we als voornaamste grondstof gebruiken, gebruiken we soms ook nieuwe materialen. Over dat project gaan we binnenkort meer vertellen. Het is een ‘sheep-to-shop-principe’, wat betekent dat we wol gebruiken van schapen waarvan wij weten hoe ze gehouden worden en ze praktisch gezien kennen bij naam.

8. Waarom kan ik de trui die jullie vorig jaar in de collectie hadden nu nog steeds kopen?

Omdat we tijdloze items maken, en voor het slow-fashion principe staan. We willen niets maken dat na één seizoen niet meer gedragen wordt. We willen niet alleen duurzaam produceren, maar ook duurzame items maken waar op een duurzame manier van gehouden wordt.

Heb jij nog een vraag die er niet tussenstaat? Neem dan contact met ons op.

Waterbesparing

01-05-2019

Gigantische waterbesparing! Hoe precies?

In onze collectie vind je meerdere items in deze prachtige indigo kleur. Deze styles zijn niet geverfd. Deze kleur is te danken aan het zorgvuldig sorteren van oude jeans in 3 verschillende kleuren. Wij hebben daaruit een garen gemaakt door deze materialen te mengen met gerecyclede petflessen. Deze aanpak bespaart een hoop chemicaliën en water….

Lees meer
Fashion Revolution Week

24-04-2019

Who Made My Clothes?

Het is Fashion Revolution Week en daarom beantwoorden we de volgende vraag: Who made my clothes? We nemen je graag mee naar onze breier in Portugal. Onze breier Na lang zoeken zijn we vorig jaar overgestapt naar een andere breier. Naast onze Nederlandse breier hebben we een nieuwe Portugese breier die een hoge kwaliteit waarborgt,…

Lees meer
Bijentelling

12-04-2019

Ode aan de bij

Onze nieuwe 100% circulaire lente collectie is een ode aan de natuur en de wilde bij.  We hebben allerlei gele en camel kleurige oude truien verwerkt in een mooie honey kleur. In deze kleur hebben we een mooie trui en top gemaakt in open, zogenaamde honingraat steek.  Nationale Bijentelling  Er zijn in Nederland 358 wilde…

Lees meer