FAQ: 8 vragen over Truly Circular op een rij

Wij zijn Truly Circular. Om uit te leggen wat wij daaronder verstaan, hieronder een lijstje FAQ.

1. Bestond de term ook al voor loop.a life bestond?

Nee, wij hebben de term zelf geïntroduceerd. Het staat voor ons voor het ontwikkelen van 100% gerecyclede essentials in een gesloten keten, zo lokaal mogelijk geproduceerd.

2. Wat houdt het in?

Truly circular staat voor onze manier van werken. Zo werken we alleen met duurzame en natuurlijke materialen. Ook staan wij voor een gesloten keten, voor het recyclen van wat er al is en het niet onnodig gebruiken van grondstoffen als het ook op een andere manier kan. Dat zie je terug in ons productieproces. We sorteren afgedankte wollen items op 25 kleuren, wat betekent dat we niet opnieuw hoeven te verven. En dat bespaart weer een heleboel water en chemicaliën.

3. Wat gebeurt er na het sorteren?

Dan gaan we de op kleur gesorteerde kleding mechanisch terugbrengen naar vezels. Dat noemen we vervezelen. De vezels worden uit elkaar getrokken, waarna er nieuwe garens van gesponnen worden. Mechanisch vervezelen is een duurzamere manier van vervezelen vergeleken met chemisch vervezelen; een techniek die naast chemicaliën ook veel water en energie vraagt.

4. Produceren jullie in Nederland?

Vrijwel alle stappen in ons proces vinden lokaal, in Nederland of binnen Europa plaats. We produceren niet buiten Europa, waardoor ook de arbeidsomstandigheden en lonen netjes geregeld zijn.

5. Tijdens de productie gaat er toch ook veel materiaal verloren?

Het zero-waste-principe wordt doorgevoerd in onze hele keten – dus ook bij onze breiers. We gebruiken een zogenaamde ‘fully fashioned’ breitechniek, waardoor we amper afval overhouden.

6. Kun je loop.a life items ook weer recyclen?

Zeker! En dat raden we ook iedereen aan om te doen. Stuur je trui – met een gat, losse draden, of gewoon omdat je ‘m niet meer draagt – weer terug naar ons. Dan brengen wij ‘m weer terug in de keten.

7. Gebruiken jullie ook nieuwe materialen?

Als aanvulling op het afval dat we als voornaamste grondstof gebruiken, gebruiken we soms ook nieuwe materialen. Over dat project gaan we binnenkort meer vertellen. Het is een ‘sheep-to-shop-principe’, wat betekent dat we wol gebruiken van schapen waarvan wij weten hoe ze gehouden worden en ze praktisch gezien kennen bij naam.

8. Waarom kan ik de trui die jullie vorig jaar in de collectie hadden nu nog steeds kopen?

Omdat we tijdloze items maken, en voor het slow-fashion principe staan. We willen niets maken dat na één seizoen niet meer gedragen wordt. We willen niet alleen duurzaam produceren, maar ook duurzame items maken waar op een duurzame manier van gehouden wordt.

Heb jij nog een vraag die er niet tussenstaat? Neem dan contact met ons op.

Bijentelling

12-04-2019

Ode aan de bij

Onze nieuwe 100% circulaire lente collectie is een ode aan de natuur en de wilde bij.  We hebben allerlei gele en camel kleurige oude truien verwerkt in een mooie honey kleur. In deze kleur hebben we een mooie trui en top gemaakt in open, zogenaamde honingraat steek.  Nationale Bijentelling  Er zijn in Nederland 358 wilde…

Lees meer
genaaid npo3

18-12-2018

Loop.a life bij Genaaid NPO3: over het eerlijke alternatief

Aankomende woensdag 19 december is Loop.a life te zien bij de laatste aflevering van Genaaid om 20:25 op NPO3. Sinds 14 november is dit nieuwe EO-programma, dat gaat over de duistere kant van de mode-industrie, op televisie. In dit programma krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame modecollectie maken, maar hiervoor moeten ze…

Lees meer
Kerst bij Loop.a life

11-12-2018

Kerst bij Loop.a life

Nog op zoek naar een duurzaam en warm Kerstcadeau? Of wil je graag jezelf verwennen? Wegens overweldigend succes van de Fryske trui crowdfunding campagne produceren we een 2e oplage met de Fryske trui en het vest. Deze worden begin februari (voor de Warme truiendag op 15 februari) verstuurd. Net wanneer het lekker koud begint te worden. Gratis Kerstpakket…

Lees meer