Duurzaam productieproces

Het moment dat jij jouw oude trui vaarwel zegt, begint bij ons het productieproces. Door op de pijltjes in onderstaande slideshow te klikken, zie je welke reis jouw oude trui afleg om zich als herboren te voelen in een compleet nieuw product.

Collect

Wist je dat slechts 32% van al (!) het textielafval wordt verzameld en dat de rest wordt verbrand? En dan te bedenken dat alleen al de Nederlandse kleding afvalberg meer dan 235.000.000 kg bedraagt. Samen met onze partners verzamelen wij oude wollen truien. Zo werken we aan de Nederlandse kleding afvalberg en geven we jouw mooie oude trui een nieuwe kans om weer met veel liefde te worden gedragen. Tof toch?

Fine-sorting clothing

Zodra we genoeg wollen truien hebben verzameld om een bepaald item te maken, is het tijd om te sorteren. Wij sorteren op materiaal en kleur. Dat betekent dat we niet hoeven te bleken, geen chemische materialen hoeven toe te voegen én nauwelijks water hoeven te gebruiken in ons productieproces. ‘Diepsorteren op kleur’, zoals we dat ook wel noemen, is een arbeidsintensief proces maar zeker de meest duurzame mogelijkheid.

Removing accessories

De machines die de oude truien vervezelen tot grondstof zijn erg kostbaar en kwetsbaar. Dat betekent dat we de truien moeten ontzien van ritsen, knopen, labels en ga zo maar door. Wist je dat wij dat samen doen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dit zijn bijvoorbeeld mensen die extra begeleiding nodig hebben of mensen die met een re-integratie proces bezig zijn, waaronder ook gedetineerden.

Tearing into fibers

Zodra alle knopen en dergelijke van de wollen truien zijn verwijderd, zijn ze klaar om hoogwaardig te worden vervezeld. Dit betekent dat de trui wordt teruggebracht tot de grondstof waarvan de trui ooit van is gemaakt.

Blending colours

Omdat we onze garens niet willen verven, sorteren wij op kleur. Wanneer wij een specifieke kleur voor ogen hebben, kijken we welk materiaal uit de kleding afvalberg gemengd moet worden om tot die specifieke kleur te komen. Risicovol en spannend, maar vooral geweldig als het eindresultaat precies de kleur wordt die we voor ogen hebben. In deze stap van ons productieproces worden dus verschillende kleuren bij elkaar gemengd om zo tot een specifieke kleur te komen.

Spin

In deze stap uit het proces is het tijd om de vezels te spinnen tot garens. Nu beginnen de oude truien alweer ergens op te lijken.

Design

Zodra de ontwerpen definitief zijn, sturen we het aan onze breiers.
Samen met Nederlandse ontwerpers bedenken wij fundamentals op het gebied van kleding of interieur. Met fundamentals bedoelen wij belangrijke tijdloze ontwerpen die iedereen wil hebben. Wij vinden mooie, tijdloze items van topkwaliteit namelijk veel belangrijker dan snel wisselende collecties.

Knit

Zodra de ontwerpen definitief zijn, sturen we het aan onze breiers.
Wij werken met fully fashion breiers, dat wil zeggen dat zij op maat breien en dus minder afval creëren in het productieproces. Samen met hen ontwikkelen en breien we onze prachtige fundamentals.

Make

Maar dan zijn we nog niet klaar! De onderdelen moeten namelijk nog in elkaar gezet worden. Dat doen wij zo lokaal mogelijk.

Wear

Nu weet je welke reis jouw oude trui heeft gemaakt om tot een compleet nieuw product te komen. En weet je wat het leuke is? Zodra je ook van dit product weer afscheid neemt, maken wij er gewoon weer wat nieuws van. Want mooi materiaal verdient wat ons betreft het eeuwige leven. Vind je ook niet?