De trui & de feiten

De aanschaf van een product uit onze collectie brengt veel milieuvoordelen met zich mee. Benieuwd welke voordelen dat zijn? Klik op de icoontjes in de trui om ze te bekijken.

Wij staan voor
truly circular, zero waste
én 100% gerecycled

Wat is truly circular?

Mooie en duurzame fundamentals van topkwaliteit vinden wij veel belangrijker dan het brengen van snel wisselende collecties. Die leiden namelijk tot onnodig gebruik van waardevolle grondstoffen en veel afval.

En weet je wat het leuke is? Die fundamentals maken wij van jóuw oude truien. Dat doen we gewoon in Nederland, zonder gebruik van extra verfstoffen en water. Super duurzaam dus. En omdat wij dit zo duurzaam mogelijk willen doen, brengen we een nieuwe standaard: Truly Circular. Wat dat precies inhoudt, leggen we hieronder graag uit.

#1 Post-consumer afval & duurzame, natuurlijke materialen

Wij kiezen bewust voor het werken met een aanzienlijk percentage post-consumer gerecycled materiaal in onze textiele eindproducten: op deze manier voorkomen we grondstoffen en bodem uitputting, excessief gebruik van water, energie & chemicaliën en het verlies van waardevolle materialen die gedowncycled of verbrand worden. We zoeken voortdurend naar nieuwe en innovatieve manieren om garen, knitwear en vilt te maken van de verschillende materialen van de afvalberg in combinatie met andere duurzame grondstoffen.

2# Lokale inkoop & productie

We kiezen expliciet voor lokale inkoop van materialen en productie binnen Europa, bij voorkeur in Nederland, omdat we willen weten waar onze materialen vandaan komen en waar ze zijn geproduceerd. Op deze manier zijn we verzekerd van goede arbeidsomstandigheden en arbeidsnormen volgens de Europese wetgeving. Onze producten voldoen aan de Europese wetgeving van chemicaliën gebruik en zijn daarmee REACH-compliant.  Doordat wij direct met onze partners samenwerken en hen vaak bezoeken is ons productieproces zeer transparant.

#3 Geen chemicaliën & water gebruik

Uniek aan onze kleding is dat ze zijn geproduceerd zonder een druppel verf, chemicaliën of water te gebruiken tijdens de belangrijkste stappen van het productieproces! Dat komt omdat we op meer dan 25 verschillende kleuren uit de afvalberg sorteren. Op deze manier kunnen we zowel materialen als kleuren hergebruiken en deze blenden en spinnen tot mooie nieuwe garens. Door ons circulair en mechanische recycling proces slaan we het chemisch- en water-intensieve onderdeel van het verwerken van grondstoffen naar kleurrijk textiel over.

#4 Slow Fashion – Dutch Design

Wij maken prachtige kleding van hoge kwaliteit met tijdloze ontwerpen. Volgens het Slow Fashion begrip geloven wij dat dit veel belangrijker is dan het brengen van snel wisselende collecties. Wij ontwerpen nieuwe items graag in samenwerking met andere professionele Nederlandse ontwerpers. Onze collectie is een musthave voor elke kledingkast en interieur en gaan lekker lang mee. En het allermooiste van onze producten? Ze kunnen weer gerecycled worden. We ontvangen ze dan ook graag terug nadat u er uiteraard jarenlang plezier van heeft gehad 🙂

#5 Zero waste

In onze eigen productie werken wij volgens het ‘zero waste’ principe. Dat klopt, onze gerecyclede kleding en interieur producten zijn gemaakt zonder afval! Wij gebruiken een ‘fully fashioned’ breitechniek, wat betekent dat individuele onderdelen op maat worden gebreid en aan elkaar worden genaaid zonder knipafval. Restmaterialen uit ons productieproces worden gebruikt om nieuwe producten van te ontwerpen en ontwikkelen of worden doorverkocht.

 

Ons productieproces

Het moment dat jij jouw oude trui vaarwel zegt, begint bij ons het productieproces. Door op de pijltjes in onderstaande slideshow te klikken, zie je welke reis jouw oude trui afleg om zich als herboren te voelen in een compleet nieuw product.

Collect

Wist je dat slechts 32% van al (!) het textielafval wordt verzameld en dat de rest wordt verbrand? En dan te bedenken dat alleen al de Nederlandse kleding afvalberg meer dan 235.000.000 kg bedraagt. Samen met onze partners verzamelen wij oude wollen truien. Zo werken we aan de Nederlandse kleding afvalberg en geven we jouw mooie oude trui een nieuwe kans om weer met veel liefde te worden gedragen. Tof toch?

Fine-sorting clothing

Zodra we genoeg wollen truien hebben verzameld om een bepaald item te maken, is het tijd om te sorteren. Wij sorteren op materiaal en kleur. Dat betekent dat we niet hoeven te bleken, geen chemische materialen hoeven toe te voegen én nauwelijks water hoeven te gebruiken in ons productieproces. ‘Diepsorteren op kleur’, zoals we dat ook wel noemen, is een arbeidsintensief proces maar zeker de meest duurzame mogelijkheid.

Removing accessories

De machines die de oude truien vervezelen tot grondstof zijn erg kostbaar en kwetsbaar. Dat betekent dat we de truien moeten ontzien van ritsen, knopen, labels en ga zo maar door. Wist je dat wij dat samen doen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dit zijn bijvoorbeeld mensen die extra begeleiding nodig hebben of mensen die met een re-integratie proces bezig zijn, waaronder ook gedetineerden.

Tearing into fibers

Zodra alle knopen en dergelijke van de wollen truien zijn verwijderd, zijn ze klaar om hoogwaardig te worden vervezeld. Dit betekent dat de trui wordt teruggebracht tot de grondstof waarvan de trui ooit van is gemaakt.

Blending colours

Omdat we onze garens niet willen verven, sorteren wij op kleur. Wanneer wij een specifieke kleur voor ogen hebben, kijken we welk materiaal uit de kleding afvalberg gemengd moet worden om tot die specifieke kleur te komen. Risicovol en spannend, maar vooral geweldig als het eindresultaat precies de kleur wordt die we voor ogen hebben. In deze stap van ons productieproces worden dus verschillende kleuren bij elkaar gemengd om zo tot een specifieke kleur te komen.

Spin

In deze stap uit het proces is het tijd om de vezels te spinnen tot garens. Nu beginnen de oude truien alweer ergens op te lijken.

Design

Samen met Nederlandse ontwerpers bedenken wij fundamentals op het gebied van kleding of interieur. Met fundamentals bedoelen wij belangrijke tijdloze ontwerpen die iedereen wil hebben. Wij vinden mooie, tijdloze items van topkwaliteit namelijk veel belangrijker dan snel wisselende collecties.

Knit

Zodra de ontwerpen definitief zijn, sturen we het aan onze breiers.
Wij werken met fully fashion breiers, dat wil zeggen dat zij op maat breien en dus minder afval creëren in het productieproces. Samen met hen ontwikkelen en breien we onze prachtige fundamentals.

Make

Maar dan zijn we nog niet klaar! De onderdelen moeten namelijk nog in elkaar gezet worden. Dat doen wij zo lokaal mogelijk.

Wear

Nu weet je welke reis jouw oude trui heeft gemaakt om tot een compleet nieuw product te komen. En weet je wat het leuke is? Zodra je ook van dit product weer afscheid neemt, maken wij er gewoon weer wat nieuws van. Want mooi materiaal verdient wat ons betreft het eeuwige leven. Vind je ook niet?