VERDUURZAAM DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF!

VERDUURZAAM DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF!

Op welke manier probeer jij de opwarming van de aarde tegen te gaan? In aanloop naar Warmetruiendag koppelen we een mooie winactie aan deze vraag. Om het goede voorbeeld te geven trapt Ellen Mensink - de drijvende kracht achter Loop.a life - vandaag af.


Ellen: “Ik ben nogal een koukleum, dat is ook een van de redenen dat ik vijf jaar geleden een duurzaam truien- en vesten merk ben gestart. Ik verwarm liever mezelf, niet de planeet.
Maar ik probeer op meer manieren een bijdrage te leveren aan het behoud van onze planeet. De verwarming in ons huis staat - ook in de winter - structureel laag. In elk geval nooit hoger dan 18 tot maximaal 19 graden. Natuurlijk houd ik mijzelf lekker warm met mijn truien en vesten, maar het scheelt ook dat ons huis en het dak goed zijn geïsoleerd. 
Op onze kachel in de woonkamer krijg ik vaak commentaar van familie en vrienden. ‘Dat is toch alles behalve duurzaam,’ wordt dan gezegd. Klopt in veel gevallen, maar onze kachel heeft de hoogste score als het aankomt op efficiënt verbranden. Feitelijk hoeven wij maar twee houten blokjes op te leggen en dan hebben we op de koudere avonden een heerlijk vuurtje en is onze woonkamer in no time behaaglijk.
Natuurlijk scheid ik plastic, glas, papier, GFT-afval en batterijen. Voor boodschappen gebruik ik duurzame shoppers, inclusief herbruikbare zakjes voor groente en fruit.
We hebben een wasdroger, maar eigenlijk alleen voor de dekbedden en handdoeken, die in de winter anders gaan ruiken. Standaard kies ik voor een kort eco-programma, dat ik na 15 minuten weer uitzet. Dat is precies lang genoeg, om mijn linnengoed vervolgens, snel, kreuk- en geurvrij te laten drogen aan een lijn.
Het heeft wat tijd gekost, maar inmiddels zijn mijn kinderen zo geprogrammeerd dat ze de kraan niet laten stromen tijdens het tanden poetsen. Ze mogen ook maar maximaal 5 minuten per dag douchen. Tenzij ze intensief hebben gesport, dan is een beetje langer ontspannen onder de hete straal best fijn. Het leven moet wel leuk blijven. 
Aardappelen, groente en fruit koop ik zoveel mogelijk biologisch of lokaal, daarin ben ik niet roomser dan de paus. Maar vega is voor mij persoonlijk wel een dingetje. In tegenstelling tot mijn dochter, die dat graag zou willen. Alles op z’n tijd, er moet nog wat te wensen blijven ;) Maar het gaat de goede kant op, we koken ongeveer de helft van de week zonder vlees.
Mijn allergrootste missie in natuurlijk Loop.a life nog groter maken en daarmee de CO2 uitstoot serieus verkleinen. Wanneer wij blijven groeien, betekent dat, dat steeds meer mensen weten waar wij voor staan. Dat zij ons verhaal begrijpen en delen, is denk ik mijn allergrootste bijdrage aan deze wereld.

WINACTIE · WINACTIE · WINACTIERELATED ARTICLES