Loop.a life x It Erfskip ontwikkelen samen de eerste circulaire Fryske trui

Loop.a life x It Erfskip ontwikkelen samen de eerste circulaire Fryske trui


Eerste Fryske circulaire trui van tweedehands wol en lokaal vlas


Collectors item in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad


Friesland is koploper op het gebied van circulariteit. Daarom maken circulair textielbedrijf Loop.a life en Social Design Lab It Erfskip samen met Omrin, Gemeente Leeuwarden, Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland en Leger des Heils Reshare ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 een unieke serie circulaire truien & vesten. De collectie wordt gemaakt van oude ingezamelde wollen truien in combinatie met lokaal geteeld vlas. De producten laten aan de Friese consumenten de waarde zien van hun textielafval en de mogelijkheden van hergebruik van hun lokale grondstoffen. Daarnaast willen Loop.a life en It Erfskip de maakindustrie op het gebied van textiel in Friesland stimuleren en de lokale vlasproductie nieuw leven inblazen. 
De wol van Frysk afval
De wol die voor de vesten en truien wordt gebruikt komt van reststromen van weggegooide, niet-herdraagbare kleding en van oude wollen truien die bij inwoners van Fryslân ongebruikt in de kast liggen. Kledingafval waaronder wol wordt ingezameld en gesorteerd door Omrin en het Leger des Heils Reshare in Friesland. Loop.a life pakt daarna het proces op om van oude truien nieuwe vezels, garens en truien te maken. Door het sorteren van de oude truien op kleur hoeft het garen niet opnieuw geverfd te worden waardoor er geen water of chemicaliën nodig zijn in het productieproces. Per trui scheelt dit 500 liter water en 5 kg CO2 ten opzichte van andere productiemethoden. Super duurzaam dus.
 
Het vlas van Fryske bodem
It Erfskip werkt aan de lokale productie van vlas en in samenwerking met het vlasmuseum in Ee wordt het materiaal verder bewerkt. Binnen dit project wordt er kennis en ervaring opgedaan met het verbouwen en verwerken van vlas voor textiel. Na het verzamelen van de grondstoffen worden deze verwerkt tot een hoogwaardige vezel. Van de wollen truien worden weer vezels in allerlei kleuren teruggewonnen en samen met het vlas wordt er een nieuw garen ontwikkeld waarmee de nieuwe Fryske truien worden gebreid. En als de vraag naar vlas groter wordt en er meer wordt verbouwd is dit ook nog eens goed voor de biodiversiteit in Friesland!

Frysk ontwerp
De eerste circulaire Fryske trui wordt door de initiatiefnemers ontworpen in samenwerking met de Friese ontwerpster Berber Soepboer. Het oude Friese landschap en de traditionele Fryske klederdracht vormen het uitgangspunt. Het ontwerp is nu nog geheim, zodra het definitief wordt laten we het natuurlijk zien. De collectie zal bestaan uit een damesvest, een herentrui en enkele accessoires. Het worden mooie kwalitatieve en duurzame collectors items die zowel sportief, tijdens het zeilen of op het strand, als business casual gedragen kunnen worden.
Hoe krijg ik zo'n trui of vest?
Je kunt nu de Fryske trui en het vest aanschaffen via onze crowdfundingcampagne. Heb je interesse, ga naar onze website en geef je op voor onze nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte! www.frysketrui.nl 
Meedoen?
It Erfskip en Loop.a life zijn voor het project nog op zoek naar bedrijven die als partner mee willen werken of investeren in het project om de circulaire ontwikkeling en lokale productie op gang te brengen.
OVER DE PARTNERS
Stichting It Erfskip (social design lab)
It Erfskip is een Social Design Lab, opgericht in 2015, waarin producten in co-creatie worden ontwikkeld als souvenir en design van Fryslân. It Erfskip verbindt ontwerpers, ambachtslieden en alle enthousiaste makers om samen een tastbare herinnering te maken van Fryslân. Een souvenir is 'makke yn Fryslân' van lokale materialen, door ontwerpers en kunstenaars van ver en dichtbij in samenwerking met bewoners uit Fryslân. De souvenirs zijn puur en vertellen een verhaal uit de provincie. De uitgangspunten zijn de verhalen van Fryslân, Friese ambachten en duurzame innovatie, het landschap of hebben een koppeling met één van de programma's van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslan 2018. It Erfskip heeft de ambitie om een structureel label voor kwalitatief hoogwaardige duurzame souvenirs en design in Fryslân te worden.
Brightloops BV - Loop.a life (social enterprise)
Ellen Mensink is in 2016 gestart met Brightloops B.V. (social enterprise) en het circulaire lifestyle merk Loop.a life. Brightloops is koploper in Nederland op het gebied van circulair textiel en ontwikkelt van lokale reststromen nieuwe vezels, garens en knitwear collecties. Middels hun eigen ontworpen circulaire community brand - Loop.a life - brengen zij slow fashion producten op de markt. Tevens ondersteunen zij textiel bedrijven om van hun reststromen, in combinatie met de lokale afvalberg, nieuwe maatwerk garens en knitwear binnen hun eigen collectie te realiseren. Loop.a life sorteert op meer dan 25 kleuren en daarmee worden zowel materialen als de kleuren hergebruikt. Door deze sortering is het mogelijk dat er geen chemicaliën en water gebruikt worden in het productieproces. Dat maakt de aanpak en de huidige Loop.a life collectie 100% recycled, zero waste en kleurrijk. Brightloops B.V. ondersteunt fashion- en textielbedrijven om duurzaam en circulair te worden en zet zich in om de lokale maakindustrie 4.0 voor circulair textiel te realiseren
Wilt u meer weten over het project en ontwerp van de trui? Kijk op www.frysketrui.frl of neem contact op met: info@brightloops.nl

RELATED ARTICLES