Fashion Revolution Week - documentaire RIVERBLUE

Vorige week was het Fashion Revolution Week. Fashion Revolution Nederland organiseerde in dat kader allerlei events, waaronder de vertoning van RIVERBLUE, een documentaire over vervuilde rivieren die voor het eerst in Nederland vertoond wordt. Wij namen een kijkje, en onze founder Ellen schoof aan bij de paneldiscussie voorafgaand en na afloop van de documentaire.

De discussie

Helemaal in de nok van Pakhuis de Zwijger loopt de zaal langzaam vol. Aan een kleine tafel voorin de zaal zitten Serge Leon, chemisch textiel expert, Reinier Mommaal, CEO van Dyeco, een machine waarmee kleding geverfd kan worden op basis van CO2 in plaats van water, en Ellen. Drie vernieuwers in de kledingindustrie, met voor hun neus de grote vraag wat er in de vijf jaar na de ramp in Rana Plaza verbetert is? Dat blijkt ingewikkeld, het gesprek gaat vooral over wat er allemaal nog beter kan.

We schieten van prijsdruk naar transparantie, en van lokale productie naar regelgeving. Renier is voor meer regels - volgens hem kunnen we niet wachten tot de consument gaat bewegen en moeten fabrikanten gedwongen worden de juiste keuzes te maken. Serge is voor meer transparantie in de labels - de consument weet nu niet waar hij op moet letten, de chemicaliën die gebruikt worden in het proces hoeven niet vermeld te worden en zelfs het productieland vermelden is niet verplicht. Ellen pleit vooral voor dichterbij produceren en je eigen spullen als grondstof gebruiken, alleen zo kunnen we onze zooi opruimen en onze standaarden hanteren voor productie.

De documentaire

RIVERBLUE voert ons onder leiding van Mark Angelo, rivierconservator, langs de meest vervuilde rivieren ter wereld. Het blijkt dat de kledingindustrie een grote vinger in de pap heeft als het op die vervuiling aankomt, en de gevolgen zijn niet mis. De rivieren kleuren blauw van de indigo voor jeans - of van welke kleur op dat moment in de mode is -, langs de oevers liggen bergen afval en daartussen wonen gezinnen, beelden van doodzieke mensen schieten voorbij, een man die geel is geworden van het werken met chemicaliën, kinderen die in de fabrieken werken en de eindeloze bakken water die verspild worden in het proces.

Op een bepaald punt in de documentaire zegt een ontwerpster de prachtige zin: don’t outsource your responsibility. Daarmee doelt ze op de grote merken, die zo ver van hun bed produceren dat ze geen zicht meer hebben op wat er in hun keten allemaal gebeurt. Maar het heeft ook betrekking op de consument: laat je niet leiden door de laatste trends, door extreem lage prijzen of wat iedereen aan heeft, maar focus je op waar je in gelooft, op welke merken je wil steunen op weg naar een duurzamere kledingindustrie, en besef je dat we daar allemaal een wezenlijke rol in kunnen spelen.

Voor ons dé samenvatting van de avond: investeer in merken waar je in gelooft, en plaats je verantwoordelijkheid niet buiten jezelf maar binnen handbereik.

RELATED ARTICLES